Haamujen hetki Jannsenin kodissa

Lupasin taannoin (15.5.) lopettaa tämän blogini päivittämisen. Päätin viimeiseksi aikomani postauksen ylevästi F. E. Sillanpään Tatu Vaaskivelle kirjoittamaa hyvästijättöä lainaten:

”Terve, Vaaskivi!”

Olkoon se edelleenkin hyvästini Vaaskivelle.

Nyt sen sijaan vielä jotakin Suljetuista vaunuista, tai sen Kinnises tõllas -vironnoksesta pikemminkin. Ja juuri tänään, onhan nyt tullut kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun tämän blogini aloitin; vietetään taas Tapion-päiviä.

Jo keväällä, kirjan vironkielisen laitoksen tultua markkinoille, mietin kuinka saisin yhden tekijänkappaleen luontevimmin Pärnun Koidula-museoon. Tunsin nimittäin olevani museolle kiitoksen velkaa. Olihan tuo paikka – ja sen ihastuttava vanha virkailijarouva – aikaansaanut yhden parin vuoden takaisen tutkimusmatkani eittämättömistä haltioitumisista.

(Siitä lisää alkuperäisteoksen sivulla 148 ja vironnoksen sivulla 100).

Ja ”luontevimmin” tarkoittaa tässä, että pelkän kirjapaketin lähettäminen olisi vaatinut korrektia saatetta – joka minun kielitaitoni ja toisaalta vaatimustasoni huomioiden oli ylivoimainen yhtälö.

Niin asian hoitaminen sitten jäi. Mutta kuten elämässä joskus, ongelmat löytävät ratkaisunsa omassa rauhassaan, ajan kuluessa.

Toukokuun alussa mikkeliläinen Teatteri Tuikku toi näyttämölle produktionsa Hyvää iltaa, rakkaat vainajat. Tämä virolaisen kirjailijan, esseistin ja teatteriohjaajan Mati Untin (1944-2005) kirjoittama näytelmä kertoo Lydia Koidulan ja Aino Kallaksen kuvitteellisesta tapaamisesta Koidulan lapsuudenkodissa Pärnussa, nykyisessä Koidula-museossa.

Koidula-museo

Näytelmän alkuperäinen nimi, Vaimude tund Jannseni tänaval, ”Aaveiden/haamujen/henkien/sielujen hetki Jannsenin kadulla”, viittaa juuri noihin kahteen ”haamuun” ja tuonnimisen kadun varrella sijaitsevaan kotimuseoon.

Teoksen suomenkielinen nimi – joka on peräisin jo vuodelta 1986, jolloin käsikirjoituksen julkaisi oululainen Kustannusosakeyhtiö Pohjoinen ja kappaleen toi parrasvaloihin Tampereen Pikkuteatteri – onnistuu viittaamaan suorastaan dramaattisesti Tuikun itsensä historiaan. Teatteriryhmän kaksi jo edesmennyttä voimahahmoa, perustaja Raimo Manninen ja ohjaaja Hillevi Vesterinen olivat aikoinaan kaavailleet tämän näytelmän ottamista ohjelmistoon. Nyt suunnitelma viimein toteutui.

Mutta kunnianosoitus noille sieluille ei suinkaan jäänyt vain mikkeliläisyleisön ihastuttamiseen: Tuikku pakkasi tarpeistonsa ja henkilökuntansa linja-autoon, ajoi Pärnuun ja esitti Untin mainion näytelmän sen ainoassa oikeassa ympäristössä, Lydia Koidulan kodissa – kuten Mati Unt itse lähes 30 vuotta sitten.

Ja tuohon linja-autoon sain ilokseni järjestymään vaatimattoman kirjapakettini. Enää ei puhuttu koulukirjaeestillä kyhätystä saatekirjeestä – nyt esittelyn hoiti teokseen perehtynyt ja suvereenisti vironkielentaitoinen näytelmän tämänkertainen ohjaaja Ilona Kolberg.

Pieni kiitokseni aikoinaan saamastani hienosta vastaanotosta ja avusta meni siis viimein perille.

Se vain jäi harmittamaan, ettei tuo vanha virkailijarouva itse ollut paikalla. Toivottavasti hän kuitenkin on terveisteni tavoitettavissa.

Suur-suur aitäh Teile veel kord.

 Lydia Koidula

Lisää pohdintaa Mati Untin tuotannosta ja sen mahdollisista tulkinnoista löytyy 24.6. alkaen kulttuurilehti Särön blogista.

Tai toivon mukaan löytyy. Voihan olla että Särön moderaattori on jo kyllästynyt näihin omalla kirjoitusvuorollani rustaamiini virolaiskirjailijoiden esittelyihin: Tuglas, Annist, Ristikivi… – ja nyt vielä joku Unt. Mutta nykypäivää kohti tullaan! Ehkä jonakin päivänä kirjoitan jonkun Andrus Kivirähkin muistosanat. Tai jotain.

P.S.Oma käsikirjoitukseni alkoi olla jo valmis, kun Mati Untin näytelmä aikoinaan osui käsiini. Leikkaa ja liimaa -tekniikalla näkyi toimineen myös Unt, ja Aino Kallaksen erästä kuvitteellista tapaamistahan hänkin tässä kuvasi. Sangen mielenkiintoinen yhteensattuma.

Ja noista huomioistani riemastuneena lainasin Untilta Kallaksen kissalle värin. Niin sitten omankin kirjani kissasta tuli valkoinen.

3 thoughts on “Haamujen hetki Jannsenin kodissa

 1. Hmm. Mun on kyllä pakko kertoa hullusta Vaaskivi-sattumien sarjasta.

  Olikohan se maaliskuussa, kun tuon Kutsumuksen ostin huuto.netistä. Myyjä ilmoitti postittavansa tilauksia päivittäin. Kuinka ollakaan, kesti jostain syystä puolitoista viikkoa kirjan saamiseen. Myyjältä ei minkäänlaista kommenttia herunut myöhästymisen syyhyn.

  Ja seuraavaan tapaukseen noin kuukauden takaa. Piti kirjastosta hakea Rooman tie, Kurjet etelään ja… Huomispäivän varjo. Nettikirjahaun mukaan kyseiset teokset olisivat olleet hyllyssä vapaana, lainattavana. Jokainen kirja eri hyllyllä vieläpä. Eikun kirjastosta hakemaan. Mutta pettymys oli suuri, kun yhtään kirjaansa en löytänyt hyllyiltä. Syynäsin ja syynäsin, missä ”VAA”? Ei missään, ei vaan missään. Tyhjin käsin piti poistua. Pettymys oli kauhea! Oliko Tatu joutunut kirjastopoistoon vai muutenvain mystisesti kadonnut etsivän edestä?

  Hieman samaan aikoihin löytyi Huuto.netistä Pyhä kevät hintaan 0.50 senttiä, eli aika halvalla! Se tulikin kuin symbolisesti ajallaan, vain muutamassa päivässä.

  Sitten kolmisen viikkoa taaksepäin. Huuto.netistä löytyi T. Vaaskivi Ihminen ja kirjailija muutamalla eurolla. Viikon odoteltuani ajattelin, että kai se sieltä viimeistään seuraavalla viikolla tulee. Päivät vain kuluivat ja kuluivat. Sitten myyjä otti yhteyttä, ettei kirjaa meinaa oikein löytyä hänen varastoistaan? Sanoin, ettei odottaminen haittaa (kunhan opus vain löytyy lopulta…)

  Tarina ei kai kerro, oliko Tatu intohimoinen piilosta leikkijä.

  • Jaa-ah, sehän kyllä tiedetään, ettei Vaaskivi aina muistanut (/aikonutkaan) lainaamiaan kirjoja palauttaa – mutta että nyt vuosikymmeniä myöhemmin hänen haamunsa tekee samaa ja vielä kirjailijan itsensä teoksille. Joistakin paheista tuntuu olevan tosi vaikeaa päästä eroon…

 2. Päivitysilmoitus: Mati Untin jäljillä Mikkelissä | Dixi! Eli Sorro kirjoittaa iltikseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s