Ilkka Remes, runopoika…

Viimeksi ajatusleikin, millaisen sotaromaanin Väinö Linna olisi kirjoittanut Ilkka Remeksen esikoisteoksessaan Pääkallokehrääjä kuvittelemassa sosialistisessa Suomessa. Jatketaan nyt spekulointia Remeksen itsensä kohdalla…

Tuntematon sotilas -elokuvan esittäminen televisiossa 6.12. on kuulunut Itsenäisyyspäivän traditioon 2000-luvun alkuvuosista lähtien. Isänpäivätraditioon puolestaan on kuulunut jo 90-luvun lopulta pistää pakettiin Ilkka Remeksen kunkin vuoden uutukainen.

Kyllä, trillerien sarja on katkeamaton, vuodesta 1997, jolloin  Pääkallokehrääjä ilmestyi. (Ja paitsi sitä voitti myös Kalevi Jäntin palkinnon – sen, jonka ensimmäinen vastaanottaja oli ollut muudan Tatu Vaaskivi, vuonna 1942…)

Tuolloin, uransa alussa (kun vielä antoi haastatteluja), Remes kertoi kirjoittaneensa sellaisen kirjan kuin hän itse haluaisi mieluiten lukea. Mieluiten hän kuulemma luki ulkolaisia trillereitä, kosketuksensa kotimaiseen kirjallisuuteen Remes kuvasi ohueksi.

Ja jokaisen kunnon esikoiskirjailijan tapaan myös hän toivoi joskus pystyvänsä elättämään itsensä kirjailijana.

Nyt miljoonaan myydyn Remes-romaanin  raja on jo kaukana takana, eikä näinä päivinä viisikymppisiään viettävää pseudonyymiä väsymys vaivaa. Haaveesta on tullut totta.

Kiitos siitä hänen kirjoittajan-taitonsa – ja eittämättä myös kirjallisen makunsa.

Sillä entäpä jos Remes ei olisikaan lukenut Ken Follettia, Frederick Forsythiä, Robert Harrisia ja kumppaneita, vaan olisi tuntenut vetoa brittiläiseen runouteen? Ahminut Geoffrey Hilliä, Ted Hughesia ja Herbert Lomasia, ja kirjoittanut sitten sellaisen kirjan jonkalaisia tykkäsi lukea!

Edes punkrunoilija John Cooper Clarken tyylin imitointi – joka jo sinällään olisi ollut julkisuutta karttelevalle Remekselle tuiki vierasta – ei perheelliselle miehelle olisi tukevaa leipäpuuta kasvattanut.

Mutta kaikkien onneksi Ilkka Remes ei runopoikiin kuulunut.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s